Sten Retlev i Stockholmsbutiken

Välkommen till G.A.D:s Stockholmsbutik i sommar för att se måleri av Sten Retlev, som visar abstrakta landskap i akryl.
– Jag delar mitt måleri mellan hav och skärgård, mellan avskavda ytor och slitna fasader, skriver Retlev på den egna hemsidan.

Och han fortsätter:

”De sandiga, vindpinade stränderna längs norra Själland lade tidigt grunden för mitt måleri. Allt oftare låter jag dock numer mina penseldrag svepa över duken för att även inleda ett intimt förhållande till den svenska ytterskärgården men också till den Jämtländska fjällvärlden. Jag finner ofta ett nära samband mellan berg och hav där det ständigt skiftande ljuset, de magiska nyanserna och det dramatiska landskapet skänker mig evig källa till inspiration.

Väggmålningar och murar, en övergiven husfasad, en gammal port, avskavda ytor eller en rostig plåt fascinerar och inspirerar när jag målar. Någon har en gång haft förväntningar och drömmar. Ytorna talar.

Med palettkniven skapar och skrapar jag fram lager i målningen. Tvingar underliggande färger träda fram och födas på nytt. Mina motiv bjuder in till en dialog där dåtid och nutid blandas.

Jag använder mig av konstnärliga uttryck som färg, struktur, ljus och form för att fånga andemeningen och kraften i en upplevelse. Att upptäcka det vackra i en avskavd, rostig och flagnad yta.

Det är genom kraften i en färg som en känsla utlöses och låter betraktaren färdas genom tid och rum för att slutligen komma i kontakt med min tolkning av motivets kärna”.